Parfümlerde EDP EDT EDC Arasındaki Fark Nedir?
0

Parfüm alırken karşılaştığımız, EDP EDT EDC gibi farklı kısaltmaların anlamı nedir? Bunlar arasındaki fark nedir? Hangisini almalıyız? Esans miktarı, kokuyu ve kalıcılığı nasıl etkiliyor? Esans miktarı fazla olan parfüm, daha mı iyidir? Gelin birlikte, yazımızda bunları inceleyelim.

 

 

Koku, kişiliğimizin ve kişisel tarzımızın görünmeyen ama en etkili olan parçalarından biridir. İnsanların sizi algılamalarını önemli ölçüde etkileyen ve değiştiren bir unsurdur, bu nedenle yaşamımızda önemli bir yere sahiptir. Haliyle, uygun koku seçimi önemli bir detaydır.

Koku üretiminde, doğal veya sentetik hammaddelerin belirli oranda karışımı uygulanır ve farklı tonlar elde edilmeye çalışılır, işte bu noktada yukarıdaki karmaşık gibi duran kısaltmalar ortaya çıkar. Bu karışımlar elde edilirken, esansiyel yağlar, bir çözücü sıvı kullanılarak seyreltilir, bu sıvı genel olarak alkoldür. Esansiyel yağ oranı yüksek olan, yani daha az alkol ile daha az seyreltilmiş olan kokular daha ağır ve kalıcıdır, fakat bu her zaman iyi bir tercih değildir.

 

Eau Fraiche, Eau de Cologne, Eau de Toilette, Eau de Parfum, Perfume Ne anlama gelir? Aralarındaki Fark Nedir?

Bu terimlerin genel özellikleri aşağıdaki gibidir, fakat dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Örneğin EDT olarak alıp sevdiğiniz, hayran kaldığınız bir kokuyu, daha uzun sürsün diye EDP alayım derken bambaşka bir kokuyla karşılaşabilirsiniz. Bu karışımlar kokuya özgü, o sevdiğiniz noktayı verir, karışımın dengesi kokuyu sevmediğiniz bir noktaya taşıyabilir. Bu nedenle, bu bir kalite kıyaslaması değildir. Kokuyu daha iyi veya daha kötü yapmaz, fakat farklı kokuya çevirebilir. Beğendiğiniz kokunun, daha ağır bir karışımını almak sizi gereksiz maddi harcamaya ve hayal kırıklığına uğratabilir ve bu parfüm sahte, bendeki böyle kokmuyor demenize neden olabilir :)

 

Eau Fraiche

Kokunun en seyreltilmiş halidir, esansiyel yağ oranı düşüktür. Seyreltici olarak kullanılan alkol veya su içeriğinde, %1-3 oranında esansiyel yağ barındırır. Genel olarak, koku bir saatten az sürede kaybolmaya başlar.

Eau de Cologne (EDC)

Genellikle %2-4 oranında esansiyel yağ barındırır. Hafif, taze ( fresh) ve meyvemsi kokular olarak karşımıza çıkar, bu tondaki kokular gençler tarafından tercih edilir, erkekler için oldukça hoş bir seçenektir. Yaklaşık 2 saat boyunca etkinliğini sürdürebilir.

Eau de Toilette (EDT)

%5-15 arasında esansiyel yağ içerir, bir önceki kokulara göre daha fazla esans içerir. 3 saat boyunca etkinliğini koruyabilir.

Eau de Parfum (EDP)

Aslında parfüm diye andığımız şey budur. bir parfümden bahsedilirken, söz konusu olan parfüm EDP’dir. %15-20 arasında yoğun esansiyel yağ içerir. Hem erkek hem kadın, genel parfümün tanımıdır, düşük oranda seyreltilmiştir. 5-8 saat arasında etkinliğini sürdürebilir.

Perfume (Parfum)

Tüm seçenekler içinde %20-30 oranıyla, en yüksek esansiyel yağ oranına sahip olandır. Konsantre haldedir, haliyle en pahalı olanlardandır. 24 saate kadar etkinliğini sürdürebilir.

Yukarıda bahsettiğim gibi, bu bir kalite kıyaslaması değildir. Kokuyu denemeden almamalısınız. Aynı parfüm, size EDP, EDT, EDC gibi karışımlarında farklı tonlarda gelecektir ve sevdiğiniz bir kokudan nefret etmenize neden olabilecek bir detaydır bu.

 

Bir Kokunun Yaşam Döngüsü

Kokuların yaşam döngüleri vardır ve üç aşamadan oluşur, kokuyu ilk sıktığınız andan itibaren başlar ve buharlaşıp yavaş yavaş kayboldukça bu döngü gerçekleşir. Her döngü kendine özgüdür, ayrı kokular ve notalar içerir. Bu yaşam döngüsü üst, orta ve alt notalar olarak adlandırılır. Bir koku döngüye girmeden, kendini değiştirmeden yok olup gidiyorsa genel olarak kalitesizdir. Parfüm kurudukça, yaşam döngüsünü gerçekleştirmeli ve size farklı tonları hissettirmelidir.

 

Üst Nota:

Kokuyla ilk karşılaştığımız andır, yaklaşık 15 dk – 2 saat sürer. Tipik olarak çiçek kokuları, meyve kokuları, deniz-su ve tarçın gibi baharat kokularıdır. Turunçgiller, hafif çiçekler, baharat kokuları bu nota için örnek kokulardır.

Orta  nota:

Kokunun ana unsurudur, üst notanın son bulmasıyla başlayan evredir. İlk sıkıldıktan yarım saat sonra etkisini hissettirebilir ve 3-5 saatlik bir etki süresi vardır. Bu evre, kokuya ana unsurunu veren ve kokunun kendine özgü olan evresidir, daha ağır çiçeksi kokuları içerebilir.

Alt Nota:

Temel nota olarak da adlandırılabilir, en son evredir. Koku, bu evrede artık cildinizle tamamen birleşmiştir. Bu evrede koku artık daha belirgin ve cesur tondadır. 5 ila 10 saat sürer. Tipik olarak sandal ağacı, vanilya, misk gibi kokular bu evrenin kokularıdır.

 

Güçlü Koku = İyi Koku Değildir!

bazen daha azı, daha fazlasıdır!

Bazı kokular ağırdır, tüm caddeye yayılabilir bazıları ise sadece sarılınca hissedilir. Koku söz konusuysa “güçlü olan, hafif olandan iyidir” anlamı çıkarılmamalıdır. Ağır kokular, çoğu zaman aşırı derecede rahatsız edicidir. Özellikle kapalı alanlarda, diğer insanlar için işkenceye dönüşebilir. Önemli olan, kendiniz için seçtiğiniz kokunun, yapay görünmemesi, sizinle bir bütünlük oluşturması, bir parçanız olabilmesidir. Hafif ve güzel bir koku, insanların beyninde sizinle bütünleşir ve artık o koku sizin kokunuzdur, bu kokuyla her karşılaşıldığında akılda sizi canlandıracaktır.

Üzerinden yıllar geçse bile.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir