1. Anasayfa
  2. Bilgi

Ücretsiz Cron Job Oluşturun

Ücretsiz Cron Job Oluşturun
0

Cron ya da Cron Job olarak anılan bu bilişim dünyası terimi, basitçe anlatmak gerekirse görevleri zamanlamanıza, otomatik işlemlerinizin, önceden belirlediğiniz zamanlarda çalıştırılmasına yardımcı olur. Windows ve linux gibi sistemlerde bu tarz araçlar gömülü olarak yer alır fakat bazı durumlarda, farklı sistemler üzerinde ek olarak cron job oluşturmanız gerekebilir. Özellikle site sahipleri için cron job önemlidir. Örneğin wordpress tabanlı bir siteniz varsa bir cron zamanlamanız gerekir. Bu sayede siteniz belirli aralıklarla gerekli işlemleri otomatik olarak yerine getirebilecektir. Örneğin güncelleme kontrolleri, eklentilerin işlerini zamanlandığı gibi yapabilmesi, önceden belirlediğiniz bir tarihte yazılarınızın yayınlanması gibi durumlar için cron gerekmektedir. Kendi sunucunuz varsa cron eklemek oldukça basit bir işlemdir ama maliyet nedeniyle günümüzde, genel olarak sunucu yerine, hosting hizmetleri tercih edilmektedir. Sorun burada başlıyor, bazı hosting firmaları cron desteği sunmuyor veya kısıtlı olarak sunuyor, bu nedenle cron işlemleri yapamıyorsunuz. Hatta bazı firmalar, bu iş için ek ödeme talep edebiliyor. Örnek vermek gerekirse şu an bu yazıyı okuduğunuz sitenin sunulduğu hosting paketinde minimum cron aralığı 15 dakikadır, bu durum kısıtlanmış hizmet için örnek gösterilebilir.

Ücretsiz Cron-Job Oluşturma Rehberi

Cron job, harici bir hizmet olarak alınabilir. Bu yazımızda, tamamen ücretsiz sunulan bir cron hizmetinden bahsedeceğim. Bu hizmet çok dateylı, reklamsız ve tamamen ücretsiz. Herhangi bir kısıtlama yok ve minimum zamanlama 1 dakikadır. Yani saatte 60 defaya kadar istek gönderebilirsiniz. Bu hizmete aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

Free Cron Jobs

Siteye girip signup sayfasından üye olalım, üyelik aşaması oldukça basittir. Mail adresinize bir onay kodu geleceğinden, çalışan bir mail adresi girmeniz önemli. Hesabınızı silmeniz için bir seçenek sunuyorlar, bu nedenle bilgilerinizi doğru şekilde girmeniz de bir sakınca yok. Üye olurken, Time zone kısmına dikkat etmelisiniz, saatin doğru zamanlanması için Europe/Istanbul seçili olmalıdır. Farklı bir time zone içinde bulunuyorsanız, size uygun olan seçeneği seçin. Hesabı oluşturun, gelen onay mailini onaylayın ve members kısmından bilgilerinizi girerek giriş yapın.

Cronjobs sekmesine tıklayıp, Create cronjob butonu yardımıyla yeni cronjob oluşturabilirsiniz. Herhangi bir sınırlama yok, birden fazla cron oluşturabiliyorsunuz.

Title kısmında zamanlanmış göreviniz için bir ad girin, ardından cron işleminizi başlatan url adresini url alanına girin. Wordpress tabanlı siteler için cron işlemlerini başlatan url aşağıdaki gibidir.

https://siteadresiniz.com/wp-cron.php?doing_wp_cron

Eğer siteniz parola ile korunuyorsa, parola alanında kullanıcı adı ve şifrenizi yazabilirsiniz, bu sayede sistem şifre kontrolünü geçebilecektir. Sayfanıza erişmek için herhangi bir koruma bulunmuyorsa bu kısmı boş geçin.

Schedule kısmında zamanlanmış görevin ne sıklıkla çalıştırılacağını belirleyebilirsiniz. Gün, saat, dakika gibi detaylı seçenekler mevcut, minimum zaman 1 dakikadır.

Notifications kısmında, belirli durumların oluşması halinde size bilgilendirme yapılmasını sağlayabiliyorsunuz. Örneğin bir hata durumunda, sitenize erişilememesi halinde size bir bilgi maili geliyor. İlk seçenek cron başarısız olursa size posta atar. ikinci seçenek, başarısız olunan denemeden sonraki başarılı denemede size posta atar. Eğer sitenize erişimde arka arkaya başarısız olunursa cron işlemi bir süre otomatik olarak durdurulur ve süre sonunda tekrar başlatılır, işte üçüncü seçenek bu durum gerçekleşirse size bilgi postası atacaktır.

Common kısmındaki seçeneği seçerseniz sitenizin verdiği cevaplar kaydedilecektir, daha sonra panelden bu detayları kontrol edebiliyorsunuz, kayıtlar birkaç günlüğüne tutuluyor. Gerekli ayarları yaptıktan sonra en alttaki create cronjob butonuna tıklayıp kaydedebilirsiniz.

Kayıtlı cronlarınızı panel üzerinden görüp, düzenlemeler yapabilir veya silebilirsiniz. Sistem sitenizin cevap verme süresini de kaydetmektedir. Aslında bu sistemi bir Watchdog olarak da kullanabilirsiniz. Örneğin gerekli ayarlar seçilerek, sitenizin veya bir sistemin çalışmasının durması halinde bilgi alınabilir. Bu sayede sorunları anlık takip edip, hızlıca çözüm üretebilirsiniz.

Edit seçeneğine tıkladığınızda birkaç ek seçenek daha ortaya çıkıyor, örneğin istek başlığını yani header bilgilerini kendiniz belirleyebiliyorsunuz. İstek metodunu get, put, post, head gibi seçeneklerle değiştirmeniz de mümkün.

Birçok sistemde ücretli sunulan bir hizmeti, bu site sayesinde kısıtlama olmaksınız ücretsiz edinebilirsiniz. Şunu da belirtmek gerekir ki, özel olarak yapılandırılmamış hiçbir hizmet bu kadar detaylı seçenek ve takip bilgileri sunmuyor. Üstelik bu sistem tamamıyla açık kaynak kodlu. Dilerseniz aşağıdaki bağlantıdan github sayfasına erişebilir, kodları inceleyip, indirebilirsiniz.

cron-job.org Open Source project

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir