Baofeng Telsizlerde Röleye Bağlanma ve Frekans Kaydetme

Bu yazıda, baofeng marka telsizler için röle ayarlarından bahsedeceğiz. Anlatımımız baofeng marka telsizlerin hemen hemen tüm modelleri için geçerlidir, diğer marka telsizler için de yöntem hemen hemen aynıdır. Bildiğiniz üzere geniş mesafede rahat bir iletişim kurabilmek için çeşitli noktalarda röleler kurulmuştur. Bu rölelere bağlanarak iletişim mesafemizi artırmamız mümkündür fakat bunun için sadece frekans tuşlamak yetmiyor, ufak tefek birtakım ek ayarlamaların da uygulanması gerekiyor. Endişelenmeyin, bu işlem oldukça kolaydır ve her röle için sadece bir kez uygulanması yeterli oluyor, ardından bu rölemizi ve ayarlarını telsizimizde boş bir hafızaya kaydedip, ihtiyaç anında tek tıkla erişebileceğiz.

 

Röle Bilgilerini Elde Edelim

Öncelikle bağlanmak istediğimiz röleye ait bilgileri bulmamız gerekiyor. Bu bilgiler röle rx-tx frekansı, röle tonu gibi bilgilerdir. İnternette bulunduğunuz bölgedeki röle bilgilerini size sunan birçok site mevcut, aşağıda bunlardan birinin bağlantısına ulaşabilirsiniz. Bu bağlantıdan, bulunduğunuz ildeki röle frekanslarına ve diğer bilgilere ulaşabilirsiniz;

Türkiye Telsiz Röle Listesi

 

Örnek olarak Frekansı: 439.250, Tonu: 94.8 şeklinde olan, frekanstan anlaşılacağı üzere bir UHF bandı röleye bağlanalım.

 

Röle Bilgilerinin Girilmesi

Telsizimizi frekans moduna alalım, menü tuşuna basılıyken telsizimizi açtığımızda frekans ve kanal modları arasında geçiş yapabiliyoruz. Frekans modundayken rölemize ait frekansı tuşlayalım.

 

Ardından, bu frekans seçiliyken menü tuşuna basalım;

Menüde T-CTCS isimli ayarı bulalım, bu ayarda değişiklik yapabilmek için menü tuşuna bir kez daha basıyoruz. T-CTCS, gönderme tonunu belirlediğimiz alandır, buraya röle tonumuzu yazıyoruz, 94.8 şeklinde. Ardından menü tuşuna bir kez daha tıklayıp tonu kaydediyoruz.

 

Yukarıda gönderme tonumuzu ayarladık, şimdi alma tonumuzu ayarlamak için menüden, R-CTCS seçeneğini bulalım. Rölemizde alma tonu olmadığından bu seçeneği off olarak bırakalım.

 

Şimdi shift denen ayarlamayı yapacağız, menüden SFT-D isimli seçeneği bulalım. Bu ayar genel olarak UHF frekanslarda eksi(-) 7600’dür. VHF frekanslarda ise eksi(-) 600 şeklindedir. SFT-D ayarımızı eksi(-) olarak seçiyoruz. Bunu yapmak için menü tuşuna bir kez tıklayıp ayarı değiştiriyor ve menü tuşuna tekrar tıklayıp değişikliği kaydediyoruz.

 

Sırada offset değeri var, menüden offset isimli seçeneği bulup değerini 007.600 şeklinde değiştirip kaydediyoruz. Bunun ne anlama geldiğinden de kısaca bahsedelim. Rölemizin frekansı 439.250 idi. Gönderme yaparken, yani mandala bastığımızda, bu frekanstan 7600 düşülecek. Yani çıkarılacak ve otomatik olarak 431.650 bandından gönderme yapılacak. Yukarıda SFT-D ayarını bu nedenle eksi (-) yaptık. Artı (+) yapsaydık bu frekansa ekleme yapılacaktı. Offset kısmında girdiğimiz değer de işte bu eklenecek ya da çıkarılacak frekans miktarıdır. Bu ayar sayesinde farklı bir bant üzerinden gönderme yapılırken, farklı bir bant üzerinden dinleme yapılıyor.

 

Değişikliklerin Hafızaya Kaydedilmesi

Yukarıda yaptığımız işlemler, eliniz alıştığında oldukça kolay gelecektir. Yine de bu işlemi tekrar tekrar yapmayla uğraşmamak ve frekans bilgilerini unutmamak için yaptığımız değişiklikleri boş bir hafızaya kaydetmemiz gerekiyor. Değişikliği kaydetmemizin ardından bu röle bilgisine, kanal modunda birkaç tıklamayla ulaşabileceğiz.

Menüye girip MEM-CH seçeneğini bulalım, menüye bir kez daha tıkladığımızda aşağıda dolu ve boş hafıza alanları listelenecek, başında CH- yazan sayılar dolu, herhangi bir şey yazmayan sayıla ise boş kanallardır. Boş olanlardan birini seçelim ve kaydetmek için tekrar menü tuşuna bir kere basalım. Bu işlemi yaptığınızda seçtiğiniz kanala yaptığınız değişiklikler kaydedilecektir.

 

Kanal modundayken ilgili kanalı seçip kaydettiğiniz röleye ulaşabilirsiniz.

Kaydetmek istediğiniz tüm röleleri, yukarıdaki işlemleri bir defaya mahsus tekrarlayıp cihazın hafızasına yükleyebilirsiniz.

ilginizi çekebilir: Baofeng Telsiz Türkçe Kullanım Kılavuzu ve menü seçeneklerinin Türkçe açıklamalarına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Takıldığınız yerleri aşağıya yorum yazarak bize iletebilirsiniz.

73

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir