1. Anasayfa
  2. Bilgi

CGNAT Havuzundan Nasıl Çıkılır?

CGNAT Havuzundan Nasıl Çıkılır?
0

Günümüzde internete bağlanabilen tüm cihazlar bir IP adresine sahip olmak zorundadırlar. Servis sağlayıcı firmamız, modemimiz sistemlerine dahil olunca, modemimize bir IP adresi atarlar. Eğer sabit (statik) bir IP adresine sahipsek, bu IP adresi kiraladığımız süre boyunca bize özel olacak ve değişmeyecektir. Ip adresleri sınırlı sayıda olduğu için, genel olarak sabit IP adresi kullanımı ek ücrete tabidir. Servis sağlayıcı firmalar bu kısıtlı IP adreslerini iyi bir şekilde değerlendirmek, olabildiğince ek ücretlendirmelerden kaçınmak için sabit olmayan (dinamik) IP adresi havuzu oluştururlar. Bu değişken IP adresleri için ek ücret ödemeniz gerekmez ama size ait değildirler ve modeminizi kapatıp tekrar açtığınızda bu adresler sürekli değişecektirler.

Günümüzde internete bağlanan cihazların sayısı her geçen gün arttığı için IPv4 protokolündeki IP adresleri neredeyse tükenmiş durumdadırlar. Gelinen noktada, değişken IP adresi havuzundan kullanıcılara rastgele IP adresi atamak bile sistemleri zorlayıp, maliyeti artırmaktadır. Bu aşamada devreye, Carrier-grade NAT (CGNat) denilen bir sistem dahil olmaktadır. Bu sistem sayesinde, her kullanıcıya bir IP adresi atama zorunluluğu ortadan kalkıyor, aynı IP adresi yüzlerce kişiye atanabiliyor. Bu sistem, IP adresini ayrı portlar üzerinden kullandırarak, sınırlı sayıda olan IP adreslerini daha verimli kullanmayı amaçlıyor. Günümüzde neredeyse tüm servis sağlayıcılar CGNat isimli bu sistemi kullanıyorlar fakat kullanıcı acısından bu sistemin birçok dezavantajı bulunmakta. Örnek olarak, port açamıyorsunuz, bu nedenle uzaktan cihaza bağlanmak zorlaşıyor. IP kameralarınızı kontrol edemiyor, uzak masaüstü bağlantıları kuramıyorsunuz. CGNat olarak adlandırılan bu sistemler, ayrı cihazlar üzerinde çalıştığı için sistemi belirli bir düzeyde yavaşlatıyor, online oyunlarda ping artmasına sebep olabiliyor.

 

CGNat sistemi size sınırsız kullanım sağlamıyor, bu sistemin de sınırları var. Bu aşamada güncel IP protokolü IPv6 tüm bu sorunları aşmamız için bize yardımcı oluyor. IPv6, eski protokol IPv4’den katlarca fazla benzersiz IP adresine sahip olduğu için, internete bağlanan cihazlar rahatlıkla IP adresi alabiliyorlar. Fakat IPv6 protokolü uzun süredir piyasada olmasına rağmen henüz bu sisteme tam olarak geçilemedi, bu nedenle tam anlamıyla kullanılamıyor. Bu sistemin tam olarak kullanıma ne zaman açılacağı belirsiz. Servis sağlayıcıları bu konuda topu BTK’ya atıyorlar. IPv6 sisteminin aktif olarak kullanıma sunulması için BTK’nın incelemesini tamamlayıp, onay vermesi gerekiyor. Turknet yakın bir zamanda IPv6 kullanımına geçeceğini belirtiyor, hatta bazı kişileri test amaçlı denemelere davet ettiler.

İşte yukarıda bahsedilen sorunlar nedeniyle, internet servis sağlayıcınızla iletişim kurmak istediğinizde size bu sorunlardan bahsedip, sorununuzun çözümü için sabit IP adresi almanız gerektiğini söyleyecek ve bunun için ek ücret talebinde bulunacaktır. Sabit IP adresi satın almadığınız durumda, CGNat havuzundan kolay kolay çıkmanıza izin verilmeyecektir. Bu aşamada “CGNAT Havuzundan Nasıl Çıkılır?” isimli yazımızın konusu olan, CGNAT havuzundan ücretsiz bir şekilde nasıl çıkabileceğimizi anlatacağım. Yazı sonunda hiçbir ek ödeme yapmadan, yazılım vs. kurmadan CGNat havuzunun getirdiği kısıtlamalardan kurtulacaksınız.

CGNat Havuzundan Nasıl Çıkılır?

Ben, turk.net üzerinden internet hizmeti alıyorum ve anlatımımı bu servise göre yapacağım. Fakat diğer internet sağlayıcılar için de durumun aynı olduğunu ve adımların benzer olduğunu düşünüyorum. Olayın özüne gelirsek, eğer “Güvenli İnternet Hizmetine” kaydolursak sistem bizi CGNat havuzundan çıkarıyor. Bu hizmet, aile filtresi vb. adlarla da anılıyor ve katılmak ücretsiz. Basit bir şekilde aktif edilebildiği gibi, istediğiniz an yine basit bir şekilde bu sistemden çıkmanız mümkün. Kullandığınız hizmet sağlayıcının adını, yanına güvenli internet yazarak google üzerinde arattığınızda, bu sistem hakkında servis sağlayıcınızın sunduğu bilgilere internet sayfalarından ulaşabilirsiniz. Turk.net bu konudaki detayları aşağıdaki bağlantıda sunmuş;

Güvenli İnternet Hizmeti: Bu hizmeti açmak için birçok seçeneğiniz var, ben online işlemler üzerinden açmayı tercih ediyorum. Öncelikle internet servis sağlayıcınızın online işlemler sayfasında oturum açmalısınız. Turk.net için bu sayfaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz;

Online İşlemler: Giriş yaptıktan sonra, menüde güvenli internet seçeneğini görebilirsiniz, tıklayıp ayarları açıyoruz. Açılan sayfada “Aile Profili” seçeneğini işaretleyip, kaydet butonuna basmamız yeterli. Aşağıdaki resimde işlem adımlarını görebilirsiniz.

 

Gördüğünüz gibi oldukça kolay. Bu işlemin ardından modeminizi kapatıp açarak yeni IP adresi almasını sağlayın, artık CGNAT Havuzundan çıkmış bulunuyorsunuz. CGNAT ile gelen tüm kısıtlamaları bu şekilde aşabilirsiniz. Dilediğiniz an, online işlemler üzerinden bu ayarları kapatıp, eski haline getirebilirsiniz.

IPv6 Protokolünün Geleceği

IPv6 protokolü kaçınılmaz olarak, yakın bir tarihte tüm sistemlere uygulanacaktır bununla birlikte cgnat gibi sistemlerin artık kullanılma ihtiyacı sona erecektir. Turk.net yakın bir tarihte IPv6 protokolüne geçileceğini belirtiyor. Yine yakın bir zamanda, forumlarında bir deneme programı başlattılar ve başvuru yapanlar için IPv6 protokolünü etkinleştirdiler.

IPv6 Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

Dilerseniz aşağıdaki sayfada bahsedilen şekilde modeminiz için IPv6 seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz.

Modemde IPv6 Ayarları Nasıl Yapılır?

Aşağıdaki sayfadan IPv6 kullanım durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

IPv6 Test

Tüm bunların dışında bazı modemler, bulut dns altyapısı sayesinde sabit (Statik) IP adresi sağlayabiliyor ve CGNAT kısıtlamalarını aşabiliyor. Modeminizde buna benzer bir seçenek var olabilir, kontrol etmenizde fayda var.

İlginizi Çekebilir: DDNS Kullanarak Paylaşımlı Ip Adresi Sorunlarını Çözme

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir